Otvorenje Skupne izložbe Studentske selekcije 8. Splitgraphic bijenala 2017

0

POZIVNICAU SVEUČILIŠNOJ GALERIJI „VASKO LIPOVAC“ U PETAK, 24.11.2017. U 19 SATI ODRŽATI ĆE SE OTVORENJE
SKUPNE IZLOŽBE STUDENTSKE SELEKCIJE 8. SPLITGRAPHIC BIJENALA.
Selektorica izložbe: Ingrid Ledent (Kraljevska akademija primijenjenih umjetnosti Antwerpen i Akademija primijenjenih umjetnosti Šangaj)
Izložba ostaje otvorena do 5.12.2017.

Skupna izložba studentske selekcije 8. Splitgraphic bijenala predstaviti će radove 35 studenata iz cijeloga svijeta.
Selektorica 8. Splitgraphic bijenala i ove izložbe je belgijska profesorica i grafička umjetnica Ingrid Ledent (1955). Ledent je profesorica litografije na Kraljevskoj akademiji primijenjenih umjetnosti Antwerpen i Akademiji primijenjenih umjetnosti Šangaj (SAFA), te je danas jedna od vodećih imena suvremene grafičke umjetnosti s nizom skupnih i samostalnih izložbi, kao i međunarodnih nagrada na svjetskim bijenalima i trijenalima grafike, isto tako je bila i član žirija raznih međunarodnih grafičkih manifestacija. Koncept odabira skupne izložbe temelji se na prikazu različosti i raznolikosti suvremene grafičke produkcije.

Nagrađena kao najbolja mlada umjetnica na ovogodišnjem Splitgraphicu jest Miriam Rudolph iz Kanade.

IZ PREDGOVORA SELEKTORICE:
“…Moj cilj za ovu izložbu je bio pokazati iznimno veliku raznovrsnost radova i visoku kvalitetu u tehnikama i sadržajima. I to je, naravno, bio jako težak posao. Bilo je mnogo više dobrih radova nego 73 koja sam izabrala za glavnu skupnu izložbu. Ali to je težak posao kustosa koji mora napraviti finalni, ograničeni izbor između tako mnogo izvanrednih djela.
Studentski radovi koji su pristigli na Splitgraphic bijenale također se odlikuju iznimnom kvalitetom, eksperimentirajući s novim medijima. U njihovim se radovima može odmah primijetiti nove, inspirirajući tendencije prepoznatljive kod mladih umjetnika. Mnogi od njih žele obnoviti originalne načine stvaranja grafika, u smislu istraživanja obnove tradicionalnih grafičkih tehnika. Tako je lijepo vidjeti pristigle prijave velikog broja mladih umjetnika. Vjerujem da su oni budućnost grafičke umjetnosti!”

 

Asistent selektorici bijenala:

Ivan Willemyns, Kraljevska akademija primijenjenih umjetnosti Antwerpen

Leave A Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.